“ІТ-Інтегратор” — найбільший розробник
і постачальник IT-рішень для корпоративного
і державного секторів
в Україні.

15.05.2024

Зв’язок є! Сучасний європейський стандарт TETRA

Продовжуючи нашу рубрику, присвячену новітнім технологіям зв’язку, хочемо розказати про рішення, яке варте особливої уваги для життєзабезпечення міст та громад в Україні, а також буде актуальним для промислових об’єктів, логістичних центрів та різного роду підприємств, що мають розгалужену структуру.

Мова піде про побудову системи радіозв’язку на базі рішення Motorola DIMETRA Express, що відповідає стандарту TETRA. Забігаючи наперед, варто зазначити, що розгортання системи такого класу буде однаково актуально, як у воєнних умовах, так і в мирні часи, адже вона охоплює максимально можливий функціонал.

Головне призначення Motorola DIMETRA Express – створення надійного резервного каналу зв’язку, з чого, як наслідок, випливають основні рушійні сили, які дозволяють скоротити час реагування на події та створити єдиний центр моніторингу, управління й контролю на визначеній території.

Для чого місту або підприємству потрібна така система, та які саме завдання вона вирішує? На ці питання можна відповісти, визначивши наявну проблематику.

  • По-перше, українські міста та комунальні служби й досі користуються застарілими аналоговими (частково DMR) рішеннями.
  • По-друге, наявний зв’язок не захищений від прослуховування та клонування.
  • По-третє, наразі в містах немає єдиної координації дій з боку центральних органів влади, а централізованого контролю ресурсів служб на території громад, наприклад, геолокації радіо користувачів, просто не існує.

Як тоді здійснюється координація між службами?

Використовується звичайний стільниковий зв’язок, який об’єктивно є ненадійним, не шифрованим, в разі перебоїв з електропостачанням перевантаженим або відсутнім. Фактично за цих передумов, аналітика подій та їх розслідування здійснюється дуже складно або взагалі ніяк, адже банально не вистачає даних для аналізу.

Годі й казати, чи мають адміністрації українських міст власний централізований радіо зв’язок, чи контролюють доступи, бачать завантаженість каналів, можуть їх пріоритизувати? Звичайно, ні.
Погодьтесь, звучить не дуже позитивно, але маємо і гарну новину – рішення існує. Щобільше, ІТ-Інтегратор має практичний досвід проєктування систем такого класу, тож від першоджерела можемо перелічити її об’єктивні переваги.

Рішення DIMETRA Express, розгорнуте в масштабах міста забезпечує:

  • Диспетчеризацію ресурсів (мобільні бригади, служби, окремі співробітники різних організацій)
  • Контроль ресурсів по всій території, в тому числі контроль геолокації
  • Якісний зв’язок з екіпажами служб (отримання чітких та зрозумілих голосових команд)
  • Можливість оперативно управляти ресурсами та швидко змінювати завдання
  • Захищений (шифрований) зв’язок та стійкість до радіо перешкод
  • Надійний та незалежний радіо зв’язок адміністрації міста на випадок відсутності сигналу для інших засобів зв’язку (блекаути, кібератаки)
  • Якісну й інформативну аналітику та розслідування подій

Якщо заглиблюватись у тему, варто згадати й про наявні економічні переваги розгортання подібних систем. Окрім видимої додаткової ємності каналів, система має можливість «заробляти» гроші на обслуговуванні та розширенні, наприклад, шляхом шерінгу зв’язку з іншим міськими службами та встановленням за нього абонентської плати.

Сьогодні сучасний європейський стандарт зв’язку TETRA реалізований та успішно працює у всіх столицях та великих містах країн ЄС.

Так, українські міста в наші дні мають безліч відкритих питань життєзабезпечення: від пошкоджених мереж та стану інфраструктурних об’єктів до систем оповіщення, засобів ППО та будівництва укриттів, які потребують масштабних інвестицій, але наявність надійного та безпечного централізованого зв’язку в цьому переліку завдань має бути обов’язково врахований у стратегії, якщо ми говоримо про шлях розвитку, вдосконалення та майбутньої розбудови України.

Більше інформації +380 44 538 0069.

Інші новини

12.07.2024
Отримали позитивний висновок незалежного аудитора про публічне звітування за 2023 рік
Детальніше
11.07.2024
“ІТ-Інтегратор” номіновано на премію HR-бренд Україна 2024
Детальніше
11.07.2024
Бездоганні відеоконференції з Logitech MeetUp 2
Детальніше

    Бажаєте

    надіслати

    запит?




    *Політика конфіденційності